lauantai 20. joulukuuta 2014

KUUDES PAASTOPÄIVÄ

Heräsin aamulla mukavasti klo 06.00 täysin virkeänä. Ulkona oli pimeää. Ihmettelin vähäistä nukkumistani sairaanhoitajalle punnituksen lomassa. Painoa oli tippunut 500 g. Mukava, kun tippuu.

Sain kuulla, että uniongelmat ovat tavallisia paastotessa. Paaston aikana ihminen tarvitsee vain noin 4 - 5 tuntia unta, mutta uni on hyvin syvää ja moni näkee paljon erilaisia unia.

Paaston aikana kaikki aistimme kuulemma herkistyvät. Hajuaistini on voimistunut. Jumppasalissa ja salilla sen huomaa varsinkin. Hien haju tuntuu todella pistävän voimakkaalta. Oma hengityskin alkaa haista paaston aikana, kertoi sairaanhoitaja. Kamalaa, kun sitä ei itse edes huomaa.



Oli ihana opetella lattaritansseja espanjalaisen huippuopettajan otteessa. Olimme melko saman pituisia. Tanssiminen oli mukavaa, mutta oli hieman kiusallista hengitellä tanssinopettajan kasvojen edessä, ja pelätä oman hengityksen hajua. Toisaalta, taisimme olla melkein tasoissa. Minun hengiykseni haisi kuin laskiämpäri, mutta niin haisi tanssiopettajankin suu. Hänen hengityksensä haisi nimittäin lievästi tupakalle.



Tapasin tänään naisen, joka on paastonnut 20 vuoden ajan joka vuosi Buchingerissa. Silmät kyynelissä hän kertoi minulle, kuinka paastoklinikan löytäminen oli pelastanut hänen elämänsä.

Parikymmentä vuotta sitten nainen oli reippaasti ylipainoinen ja stressaantunut. Hän oli silloin vasta 40-vuotias ja kärsi kovista nivelkivuista ja turvotuksesta. Kortisonilääkitys oli koko ajan päällä.

Nainen tuli klinikalle kolmeksi viikoksi 20 vuotta sitten. Nivelkivut katosivat eikä hän ole joutunut turvautumaan lääkeisiin enää sen jälkeen. Klinikalla nainen oppi syömään oikein. Joka vuosi nainen säästää rahaa, jotta pääsee kolmen viikon paastojaksolle Bucinger Wilhelmiin.

Naisen mukaan paasto muodostuu kolmesta vaiheesta. Ensimmäisessä vaiheessa keho käyttää loppuun glukoosivarastonsa. Kun ne on käytetty loppuun alkaa keho valmistamaan glukoosia proteiinista. Toisessa vaiheessa elimistö hyödyntää rasvoja säästääkseen proteiineja. Tämän vaiheen kesto riippuu siitä kuinka paljon rasvaa on käytettävissä. Kun keho on käyttänyt noin 80 prosenttia rasvavaroistaan, niin sen jälkeen keho ei enää säästä proteiineja. 170 cm:n pituisella ja 70 kiloa painavalla ihmisellä on noin 15 kilon rasvavarastot, jotka pitävät terveen ihmisen hengissä noin 40 päivää.  Minulla ei ole vielä hätäpäivää. On vasta paastojakson kuudes päivä ja varastostosta löytyy vielä ihan sopivasti rasvaa poltettavaksi.

Sain klinikalta (kaikki saivat) lahjaksi paksun opuksen, jossa kerrotaan juurta jaksaen Buchinger -paastosta ja annetaan reseptejä kotiin vietäviksi. Luen kirjan tässä kohta  ja korjaan tännekin jos naisen kertomus oli joiltain osin ihan muuta kuin mitä kirjassa kerrotaan tästä paastosta.

Olen tänään hikoillut kuin pieni sika. Olen urheillut lähes koko päivän erilaisten lajien parissa. Osallistuin jopa vesijumppaan, vaikka en yleensä sellaista harrasta. Allas on lämmitetty, joten siellä on aika kiva jumpata. Opettajat ovat motivoivia ja mukavia.




Tänään olen ollut super sosiaalinen. Olen jutellut monen klinikalla paastoavan kanssa. Useimmat ovat käyneet täällä joka vuosi yli  kymmenen vuoden ajan. Isokokoisimmat paastoajat ovat kertomansa mukaan pudottaneet 10 - 15 kg kahden viikon paaston aikana. Paino on pysynyt poissa, jos ruokavalio on keventynyt paastoa edeltäneestä mässäilystä.

 On ollut kyllä todella mukava olla ilman puhelinta, nettiä ja televisiota. Klinikan isolla tontilla saa tepastella vaikka aamutakissa. Voi vain laittaa kylpytakin niskaan ja lompsia höyrysaunaan nautiskelemaan. Voi urheilla monipuolisesti ja leppostella. Huomenna menen taidekurssille. En ole ollenkaan taiteellinen. Kaikkea haluan ehdottomasti kokeilla, kun ne kerran kuuluu tähän hoitopakettiin eikä niistä joudu erikseen maksamaan.

Kuvassa lämmitetyt lepotuolit. Huoneessa on aina tarjolla erilaisia vesiä.

Paasto alkaa tuntua jo melko siedettävältä. Tähän jollain tavalla tottuu. Alla ruuat ja juomat, joita nautin normipäivän aikana täällä paastoklinikalla. Tällainen syöminen ei kotioloissa onnistuisi, ainakaan minulta. Houkutuksia ja stressitekijöitä olisi liikaa ja löytäisin itseni jääkaapilta viimeistään illalla.




TÄMÄN VERRAN SYÖN TÄÄLLÄ / PÄIVÄ

Klo 7.00 - 9.00 juon litran vettä ja otan vitamiinit

Klo 10.00 Kuumaa vettä, pari teepussia, sitruunaviipale ja tilkka hunajaa

Vettä noin litra

Klo 13.00 Lounas 100 kcal edestä suolatonta vihanneskeittoa ja hedelmäjuoma

Vettä noin litra ja vitamiinit

klo 17.00 Kuumaa vettä, pari teepussia, sitruunaviipale ja tilkka hunajaa

Klo 20.00 Illallinen 100 kcal edestä vihanneskeittoa

Vettä ja tiukan paikan tullen klo 22.00 pieni kipollinen soijajogurttia